Manifest

En els darrers dies ha començat a visualitzar-se i a parlar-se’n de la plataforma En Moviment. S’ha obert el debat, i això és molt positiu, entorn a un projecte que vol ser punt de trobada de tota la gent que vol un canvi en l'actual situació del País Valencià. Una situació on la majoria dels polítics no miren de resoldre els problemes que tenim com a valencians i valencianes del present i sobretot del futur. Des d’aquest punt de partida, la plataforma vol fer reviscolar la participació ciutadana per fer propostes constructives de renovació més enllà dels partits polítics actuals.

Hi ha un sector de valencians i valencianes, que com diu la cançó, volen trencar el silenci i fer-se respectar. Volen fer-se visibles i començar a dibuixar el futur, a modificar conductes i fer pedagogia de forma oberta, diversa i inclusiva, descobrint nous valors. A la fi construir i reviscolar la nostra identitat, posant-se en moviment d’acord als reptes de l’actual segle. Cal una revolta que aporte innovació en l’acció política i més cares plurals i diverses, que incorpore gent jove amb ganes de treballar i que encara no ha tingut l’oportunitat de fer-se sentir.

En Moviment vol comptar amb les persones, amb els ciutadans i ciutadanes de totes les comarques. El País Valencià està per descobrir, està per vertebrar. Cal trencar les barreres territorials i construir un país modern i dinàmic amb identitat. En Moviment vol comptar amb la diversitat i trencar amb les imposicions i les falsedats actuals. Hem de pensar de forma radicalment democràtica. Hem de comptar amb la gent, compartir experiències i vivències, perquè política, ara més que mai, és la gent. Hem de trencar el silenci.

Cal, sense dubtes, regenerar la política des d’una base ciutadana i col·locar al centre de la societat valenciana paraules tan oblidades com: participació, diàleg, il·lusió, integració, oportunitats, igualtat, regeneració, honestedat, llengua, comarques, ciutadania, democràcia...

La gent d’En Moviment sap que el futur i el benestar del País Valencià passa per repensar el nostre model econòmic, conservar un medi ambient que és riquesa ara i demà, una escola valenciana de qualitat, per un servei de salut potent, per un habitatge i un treball digne, per la recuperació del nostre teixit industrial, per la protecció a la nostra agricultura i ramaderia, per la possibilitat d’obrir nous negocis, per l’impuls a la innovació, per la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida, per una oferta cultural equilibrada i integradora, per unes infraestructures més modernes, pel respecte a la diversitat ja siga esta per cultura, gènere, edat, discapacitat, procedència, orientació sexual... Practicar una política intel·ligent que aporte un valor afegit a la millora del nostre País. Així doncs, sabem el que volem, i tenim clar que cal obrir les portes i finestres de bat a bat per a que un nou aire fresc ple de democràcia i ciutadania regenere la vida pública valenciana des de baix.

Més enllà dels límits dels partits, hi ha un espai cívic ple de complicitats i coincidències que cal agregar i compactar. A l’actualitat cal ser valents i començar a construir un moviment cívic de base, que puga contagiar entusiasme i benestar per a tothom, que puga reconduir la situació i recuperar la nostra dignitat i l’orgull de viure en aquesta terra i sentir-se valencians i valencianes amb trellat. En aquest camí hem d’anar junts i En Moviment pot i vol ajudar a desenvolupar aquest nou marc social valencià.

2 comentaris:

  1. Projecte engrescador, cert. Només una xicoteta reflexió: voler canviar-ho tot al nostre país, perquè en acabar continuem estant al d'ells, no li veig el trellat. Part del problema rau precisament en eixe punt. El canvi passa per no perdre la perspectiva que hem d'aconseguir la llibertat com a poble per aconseguir una societat millor, una societat diferent.

    ResponElimina
  2. En Moviment deu ésser un projecte ample minimalista, no maximalista con ja ens proposa Camí de Roth. Cal saber on anem, canviar el nostre país des d´una situació actual de neoliberalisme vol dir caminar cap a polítiques democràtiques socialistes. Democràcia és, entre d´altres coses, respectar la dignitat igual i la llibertat de cada persona, tanmateix dels enemics. Penso que la independència del País Valencià no ha de ser una condició sine qua non per aconseguir una societat millor, perquè el que hem de reclamar és la dignitat i la llibertat del poble valencià (llengua catalana, cultura, història, etc), en peu d´igualtat amb el poble castellà (i francés, etc): això, innegociable. Els Païssos Catalans no són una prioritat, entre d´altres coses, perque Catalunya i les Illes no estàn per la llavor, i també perque en l´escenari autonòmic, a banda de les sinèrgies culturals, tenim interessos diferents: polítiques econòmiques en competència (industrials, financeres, investigació, etc), responsabilitas socials intransferibles (educatives, sanitàries, medi-ambientals etc). Ens cal un moviment de base local i comarcal (democràcia participativa) que sume baix uns mínims a molta gent que està lluitant pel País Valencià, i negocie sobre aspectes, no inclosos en els mínims, irrenunciables per una societat millor, és a dir, més solidària i justa. Caldrà crear una estructura política que rendibilitze electoralment i política les activitats del moviment.

    ResponElimina